Vilken utrustning är bäst?

Vad ska man ha för utrusning? Vilken sele är bäst?

Min hund drar i kopplet, vilken sele rekommender ni?

En av dom vanligaste frågorna, både på kurs och i diverse olika forum.

Så vad rekommenderar vi och varför?

Tidigare har jag (som dom flesta andra) kommit med tips och råd baserade på mina egna åsikter & erfarenheter, utrustning som jag personligen tycker är bra för mig och mina hundar.

Och visst kan tex framknäppta selar vara ett bra tips till starka hundar, tips & råd om vad olika märken har för utförande och kvalitet, eller kanske ett brett snyggt halsband som en lyxig assecoar?

(Nu inriktar jag mig främst på frågan om hund som drar här dock, så bling-halsband kanske inte brukar rekommenderas ioförsig..)

MEN, utrustning förändrar väldigt lite för just Hunden.. (utöver komfort & skaderisk)

Om hunden drar runt på dig i kopplet spelar det mindre roll om du använder en x-sele, a-sele eller om halsbandet är lila eller turkost?!

En xxx-sele får inte en hund att mirakulöst sluta dra. (Åtminstone inte i dom allra flesta fall, och finns det utrustning som fungerar mirakulöst så bör man fundera på Varför det isåfall fungerar? Är det för att slippa obehag? Men detta är ju en hel diskussion i sig..)

Ibland läggs den kommentaren till i svar på olika forum; “Den här utrustningen är suverän, men, den fungerar inte av sig själv, man måste ju även träna på att gå fint!”

Och där tar det slut. Oftast kommer inga mer tips på hur man då faktiskt skulle kunna träna med just den rekommenderade utrustningen? Ofta finns inget intresse för ett sådant svar heller, eftersom grundfrågan var just ”Vilken mirakel-utrustning fixar alla mina bekymmer utan att jag behöver anstränga mig”?

(Nu låter jag väldigt dömande här, men det är skrämmande ofta man ser/hör detta. Vissa vill såklart bara ha hjälp med något som sitter bra på deras hund eller något att komplettera träningen med, alla ska givetvis inte dras över en kant trots min grova generalisering här…)

Har dock tyvärr dom senaste dagarna fått beskåda både en person med framknäppt sele som tränade genom att korrigera och rycka varje gång hunden drog så att den nära nog snurrade fram och tillbaka som jojo samt en annan person med en hund som tilläts tokdra, i stort sett på tre ben eftersom den lärt sig vrida och snedbelasta kroppen för att kunna fortsätta dra framåt, även denna i en framknäppt sele.

Jag väljer att inte skriva mer om ovanstående två exempel annat än att dom inte är att rekommendera någon av dom!

Båda dessa var för mig okända människor som jag såg ute på promenad, men tanken slog mig ändå… tänk om dom hört av någon/läst på något forum att denna slags utrustning är suverän. Tänk om jag således indirekt har tipsat om detta?

Nu dömer jag inte ut någon slags utrustning här (förutom sådan som skapar obehag!), missförstå mig rätt, jag är en utrustnings-samlare av rang med diverse olika modeller och roliga snygga färger! (bilden nedan avslöjar ju att jag har en del…)

Men mitt nya standard-tips för folk som har problem med koppelgående är numera ändå: Träna! Privatlektion!

Eller varför inte en kurs/onlinekurs?!

Redan första gången jag använde mig av mitt nya suveräna tips så kom såklart svaret: “Jag har inte råd, det är för dyrt att ta lektioner/gå kurs”.

Men vänta här nu?

En privatlektion ligger vanligtvis under en femhundring (iallafall häromkring) och dom flesta selar som rekommenderas ligger över femhundringen och uppåt!?

Så med detta skulle jag faktiskt vilja sprida lite träningsvibbar! Utrustningen är strunt samma! Den kan vara ett ypperligt hjälpmedel(!), men med rätt metoder ska du kunna träna koppelgående i vilken utrustning som helst!

Träna,träna,träna! Gå en kurs med din hund så kan du välja vilken utrustning du vill sedan! Lila, orange eller turkos, med eller utan namn,nitar,stjärnor eller flaggor på!!!

 

(För priser att jämföra med ligger en privatlektion hos oss på 450 sek, och våran onlinekurs i koppelgående på 600 sek! Vid intresse är det bara att höra av sig till oss!)

20170227_113701

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *