Ursöta små tjuvar!

Med tanke på jul-podavsnittet om saker som är olämpliga eller rent av farliga för våra fyrbenta familjemedlemmar kommer här ytterligare lite tankar, för även om vi inte ger dom saker så har dom ibland en förmåga att förse sig själva!?

Snart är gästerna här, julbordet uppdukat och köksbänken är full av mumsigheter som ska tillagas/har tillagats & rester… Stora söta valpögonen kommer såklart fram så fort gästerna har tagit av sig ytterkläderna, speciellt den där snälla farmorn förföljs av megaögonen…

Hundar som tigger tycker vissa bara är charmigt medan andra tycker det är otrevligt. Det är ju självklart en smaksak hur man förhåller sig till detta.

Själva tiggandet kan dock bli ett problem om dom blir för framfusiga, hoppar/gnäller, och framförallt att dom är ivägen i köket vilket kan orsaka skada på människa/djur bland kokande kastruller,vassa knivar och många kockar!

Dessutom är hundar av naturen opportunister och finns mat på bänken/bordet som ingen annan verkar vilja ha första tjing på så är det ju i deras värld bara att ta för sig!?

Att detta kan vara förenat med livsfara förstår tyvärr inte dom söta små tjuvarna alls…

Det mest logiska för oss människor här är ju nu att säga till, visa att det är fel! Nej, Fy! Men det är svårt att tajma rätt och kan göra att hundarna undviker dig istället, eller lär sig stjäla när ingen ser!

Och det är ju svårt att säga Nej eller korrigera om du inte är där eller inte ser!?

Så vad gör man då?

Tja, att ta bort möjligheten är väl den snabbaste och lättaste varianten. Exempelvis en grind till köket för att hålla sötnosarna borta när köket är fullt med glada kockar fungerar ju oftast klockrent.

Vill man ändå ha hundarna med i stöket så är vårat tips att lära in vad vi vill att dom ska göra istället! Allra helst då med ett beteende som är oförenligt med det oönskade beteendet!

Lägger man ihop detta med stadga och självkontroll har man ett lyckat recept!

Som ett exempel för våra tre här hemma som mer än gärna är i vägen när superkocken (aka min make) rumsterar om med stekpannor och skärbrädor även till vardags så har vi lärt in kommandot “Bed”. Ligger man i sin bädd kan man omöjligt vara i vägen, inte heller kan man stjäla någonting när man ligger där flera meter från både bord och köksbänk!

Hur får man då hunden att själv välja att ligga där istället för att utföra dom oönskade beteendena?

Ja, detta tar ju lite längre tid att träna in än alternativet med grinden, men i min åsikt är det värt det!

Jag börjar med att lära in kommandot. Visar bädden med handen och säger “Bed” (eller vad man nu vill ha för kommando) Belönar in detta så att man gradvis kan skicka hunden till bädden på längre och längre avstånd.

Därefter kommer stadgan. Att faktiskt ligga kvar där också!

Kommendera “Bed”, belöna, vänta 1 sekund, belöna igen, 1 sekund till, belöna igen, 1 sekund till, återigen belöning. Därefter utökas det till 2 sekunder, 3 sekunder och så vidare.

Även avståndet jobbas in gradvis. Ett steg därifrån, ligger dom kvar, belöna. Två steg, tre steg, osv.

Även störningar läggs på. Ett barn som springer förbi eller mat som tappas på golvet till exempel…

Det vi använder här kallas för “Omvänt Lockande” och för en mer utförlig förklaring på denna metod har vi såklart även ett blogginlägg om detta-sök på Omvänt Lockande på våran blogg!

Målbilden här är alltså att hundarna ska kunna skickas till sin plats och stanna där. Dom väljer själva att stanna där eftersom det är det som lönar sig.

Misslyckas man (reser sig & försöker ta) så försvinner korvbiten som tappades på golvet. Lyckas man så får man istället korvbiten. Vad tror ni att dom väljer när dom förstår hur det funkar?

Detta använder vi i stor utsträckning även i vardagen här hemma eftersom vi är en större familj med flertalet både tvåbenta och fyrbenta.

Och tränar man in det bra nog kan man faktiskt få hundar med självkontroll nog att Välja att låta bli godsaker som finns inom räckhåll trots att matte eller husse lämnar rummet!

För att demonstrera hur vi gör så låtsas jag och Grym att vi är skådespelare… Han lyckas helt klart bättre än matte som mest låter fånig för att visa upp hur det kan se ut, hehe… Men hon får bjuda på det och kalla det julglädje!!!

Mia Groth Behrens

Om olyckan ändå är frame:

Giftinformationscentralen  9.00-19.00 för husdjur  010-4566700

Läkemedelsupplysningen  vardagar 8.00-20.00  0771-467010

Agria telefonveterinär kvällar och helger, gratis för kunder, 250:- övriga  0900-1005161

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *