Vad är Klossträning då?

Alla dessa mer eller mindre märkliga mystiska namn på olika träningsmetoder är nog tänkta just att skapa intresse och frågor tror jag?!

Denna fråga fick jag efter en riktigt lång jobbvecka och huvudet var inte riktigt klart nog för att orka förklara grundligt…”Jag kan visa” sa Grym med sina vackra runda ögon! Så så gjorde vi!

Filmade en liten snabb filmsnutt som visar i stora drag vad det går ut på och hur det används…

Men när jag tittade på klippet så väcktes fler frågor. Var,hur,när,varför typ…?

Så det får bli en liten beskrivning ihop med filmsnutten iallafall tror jag!

Klossträning handlar om bakdelskontroll, att hunden ska upptäcka att den har en rumpa som måste hänga med i svängarna! Detta används till största del för att träna in rätt position i ingångar och svängar för exempelvis rallylydnad och lydnad, men även vi som inte tävlar kan ju använda detta, är riktigt rolig träning såhär hemma i köket nu i höstrusket!

(Jag är alltså inget tävlingsproffs och vi utför det säkert inte så snyggt som det borde se ut, men vi har kul iallafall, och delad glädje är ju dubbel glädje så självklart delar vi med oss!)

Klossen i detta klipp är en bok. Använde tidigare en tegelsten då den ligger stadigare men med valp i huset har vi inga mattor så ville inte ha en tegelsten direkt på golvet!? Även ex ikea pallar, musmattor eller skärbrädor kan användas. Tanken är att klossen fungerar som en target där framtassarna ska befinna sig!

Steg 1:

Lär in att ställa framtassarna på klossen! Här gjordes detta genom shejping. Lade ner boken och belönade för att titta på den, nosa på den, röra vid den, trampa på den, sätta upp en framtass och slutligen sätta upp två framtassar! Använd med fördel en klicker eller ett belöningsord som markör för när det blir rätt får man vara blixtsnabb!

När dom listat ut att det lönar sig att stå på klossen så kör jag även lite omvänt lockande för att få dom att faktiskt stå kvar där en stund också! (För förklaring på omvänt lockande kika på vårat blogginlägg med samma namn!)

Steg 2:

Dags att blanda in bakbenen i övningen! Stå framför din hund när den står på klossen och ta ett steg åt sidan. Var snabb med att belöna all slags bakbensrörelse, även om dom bara rör en tass en millimeter till att börja med! Fortsätt tills dom förstår att rumpan ska röra sig runt frambenen som i sin tur ska stå kvar på klossen.

Steg 3:

Vänd dig så du nu går framåt i en cirkel runt boken. Börja med att återigen belöna all rörelse med bakbenen runt klossen. För att utöka tog jag fler steg när hunden blivit duktig, tar matte fler steg så gör jag också det tänkte Grym, och innan han visste ordet av så hade han “kommit ikapp mig”, alltså hamnat i en fotposition. Här tränar vi fortfarande ibland, för att snygga till framförallt vänstersvängar samt att bättra på positionen. Klickar numera när han kommer nära nog att toucha mitt ben!

Steg 4:

Använda klossen för ingångar. Ingång är alltså när hunden kommer till dig och sätter sig snyggt vid din sida (I fotposition)

Efter ovanstående övningar så gjorde jag helt enkelt så att jag kastade iväg en godisbit, ställde mig bredvid klossen och när hunden kom tillbaka erbjöd han beteendet att sätta tassarna på den, när belöning uteblev så snurrade han runt rumpan tills han vidrörde mitt ben. Jackpottbelöning!!!

Steg 5:

Ingång och svängar utan kloss. Många fasar ut klossen genom att gradvis “förminska” föremålet… Från en ikea pall till en pocketbok till en musmatta till ingenting exempelvis.

Själv gjorde jag bara övningen några gånger med kloss och dunder belöningar och tog sedan bort klossen och stod på samma ställe. Detta fungerade på min hund men här kan man ju prova sig lite fram hur man bäst fasar ut hjälpmedlet!

Och kom ihåg att det ska vara kul! Det tar ett tag innan det börjar “se snyggt ut”.

Glädjen är nummer ett, att få till momentet perfekt kan man dessutom ha roligt med att traggla många regniga kvällar nu när vintermånaderna är här!

 

Mia Groth Behrens

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *