Hantering – något hunden bara SKA acceptera?

Ett vanligt uttalande bland hundägare är att vissa saker ska hunden bara stå ut med, även om det är obehagligt. Oftast handlar det då om hantering: kloklipp, pälsvård, munvård och så vidare. Dessa ägare menar att hantering är något som måste göras och alltså spelar det ingen roll vad hunden tycker om det hela. Hunden hålls därför fast med mer eller mindre inslag av våld (ja, jag anser det vara våld om någon hålls fast mot sin vilja) och man bestraffar gärna när hunden visar att den inte uppskattar behandlingen genom att morra eller visa tänder.

I min värld är detta obegripligt. Jag håller självklart med om att hantering är ett måste. Det är inget vi kan välja bort. Hundar måste till exempel få klor klippta, annars utsätter man dem för vanvård. Däremot anser jag inte att hundar ska stå ut med vad som helst, mot sin vilja, utan jag tror på att man med positiva metoder kan lära dem att faktiskt tycka om hanteringen. Och eftersom det går är det ofattbart att man väljer något annat. Vem vill inte hellre att hunden tycker behandlingen är helt okej liksom?

I gårdagens inlägg delade vi med oss av en steg-för-steg-guide till hur man kan träna detta. Idag vill jag tipsa om två filmklipp som visar detta. Det första går i stort sett ut på samma sak som vår guide, men det andra går ut på att låta hunden fokusera på en externbelöning och på så sätt ge den något annat att tänka på.

/Sara

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *