Utmaning: Hantering

Veckans vardagslydnadsutmaning består av hanteringsträning. Detta är en otroligt viktig bit i vardagen som hundägare. Att ha en hund som åtminstone accepterar, men helst älskar, att få klorna klippta, munnen öppnad, tassar undersökta och så vidare underlättar verkligen livet. Dels på hemmafronten, då den mesta hanteringen sker, men också när det är dags för veterinärbesök – något som ofta upplevs som väldigt obehagligt av många hundar.

Genom att faktiskt träna på hanteringen kan vi lära våra hundar att all hantering är positiv och sker på hundens egna villkor – den har möjlighet att påverka och säga ifrån. När hunden känner att den har kontroll över situationen och inte blir tvingad till något brukar obehagskänslan lägga sig. Särskilt om vi belönar rikligt och ofta.

En kompis till mig skrev en gång på Facebook: ”När jag tar fram klotången och plötsligt har två hundar som trängs i mitt knä och ber om att få pedikyr vet jag att jag har gjort någonting rätt!”. Det är en fin målbild tycker jag. Tänk så bra de hundarna mår! Och vad lätt det blir för ägaren!

Så, hur tusan gör man då? Det är egentligen väldigt enkelt och nyckeln är att jobba stegvis, utan att utsätta hunden för något den upplever som jobbigt.

Guiden här nedan är skriven utifrån kloklippning, men den kan lätt anpassas till vilken typ av hanteringsträning som helst. Guiden är inte heller huggen i sten – det är fritt fram att skriva sin egen ”stege” utifrån den egna hunden. Detta är alltså bara ett förslag för att illustrera hur man kan tänka.

Upprepa varje punkt tills hunden är helt lugn och trygg. Då kan du gå vidare. Drar hunden sig undan låter du den alltid göra det. Tvinga aldrig! Försök igen och gör det lite enklare, kanske genom att bara nudda tassen istället för att lägga handen på tassen innan du belönar, till exempel. Fortsätt bara om hunden är helt okej med det du gör.

 1. Placera hunden i den position du vill ha den, tex ståendes bredvid dig. Belöna med något riktigt gott och gärna något som hunden kan gnaga eller slicka på då det har en lugnande effekt.
 2. Lägg din hand på ena tassen. Belöna.
 3. Greppa tassen. Belöna.
 4. Lyft tassen. Belöna.
 5. Kläm lite på tassen så att tårna spretar. Belöna.
 6. Kläm på tassen och pilla med andra handen på klorna. Belöna.
 7. Kläm på tassen och nyp i klorna med dina naglar. Belöna.
 8. Kläm på tassen och håll fram klotången. Belöna.
 9. Låt tången nudda en klo. Belöna.
 10. Lägg tången runt en klo. Belöna.
 11. Kläm ihop tången lite runt en klo. Belöna.
 12. Klipp av en klo. Belöna.

Kom ihåg att jobba länge på varje steg innan du går vidare! Det är jätteviktigt! Forcerar vi träningen kommer vi misslyckas.

En annan bra grej att träna på, som är relaterat till hantering, är att lära hunden att stå stilla på ett bord. Många hundar gör bara det hos veterinären och det kan då lätt bli ett obehagligt moment. Träna på det hemma, så är hunden förberedd! Här kan du med fördel använda omvänt lockande, som var förra veckans vardagslydnadsutmaning.

Filma när ni tränar hantering och lägg upp på vår Facebooksida, så är ni med och tävlar om ett litet godispaket!

Kaos
Kaos visar snällt och glatt upp sitt bländande leende.

Lycka till!

Sara

One thought on “Utmaning: Hantering

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *