Tips på kontaktövningar

Den här veckans vardagslydnadsutmaning är kontakt!

För mig är det prio ett från start att min hund lär sig att spontant ta kontakt med mig utan något kommando. Att lära in ögonkontakt mellan hund och förare främjar erat samarbete och är till stor nytta i både vardag och träning!

Bryr sig hunden mer om annat i omgivningen kan det vara väldigt svårt att försöka påkalla uppmärksamhet när du vill ha den vilket illustreras lite lagom överdrivet i vårat utmanings-klipp! Men med hjälp av enkla övningar kan man träna in detta som något positivt som hunden själv väljer att erbjuda samt få inställningen; Allt din hund vill ha får den genom att ta ögonkontakt med dig!

Ju mer man tränar dessto bättre teamwork bygger ni upp, och detta är nog inget man kan träna för mycket på, för mycket kontakt vore väl om inte annat ett angenämt problem?!

Så hur övar man då upp kontakt och koncentration, och får hunden att välja att titta på dig trots störande faktorer som kan finnas runtomkring er?

Förutom att belöna varje gång din hund spontant tar kontakt med dig på till exempel promenaden så följer här även några nyttiga övningar som jag själv använder:

  • Börja med att sitta hemma på golvet med din hund. Invänta minsta lilla millisekund av kontakt och beröm och belöna, gärna med handen bortåt så att ögonkontakten bryts.
  • När hunden upprepat detta flertalet gånger och verkar ha förstått vad det är du vill att den ska göra så kan du börja med att ändra position mellan varje gång, till exempel snurra en kvarts varv så hunden måste förflytta sig för att återigen få ögonkontakt.
  • Försvåra även långsamt genom att gradvis förlänga tiden hunden måste bibehålla ögonkontakten med dig.
  • Som störning kan man börja hålla ut en eller båda armarna rakt ut och sedan invänta ögonkontakt, beröm och belöna.
  • Försvåra ytterligare genom att nu invänta kontakt när du står upp istället.
  • När stående fungerar kan man även här lägga till störningar som utsträckta armar eller att veva med armar eller ben.
  • Vidare kan man börja röra sig bort från hunden och se om den kan bibehålla kontakten, ett steg i taget.
  • Vid det här laget har din hund blivit riktigt duktig på ögonkontakt och då gäller det att lägga på olika sorters störningar och fortfarande lyckas hålla kontakt, exempelvis att kasta en boll, strö ut godis, be en bekant gå eller springa förbi, kasta med leksaker eller klappa händerna. Här är det bara fantasin som sätter stopp!
  • Använd dessa övningar hemma utan yttre störningar till att börja med, ta sedan ut övningarna utomhus till gradvis svårare och stökigare miljöer. Att hunden har fin kontakt hemma betyder ju inte att den klarar av det mitt i stan eller på hundklubben där det kryllar av störningar som du dessvärre inte kan kontrollera. Ett steg i taget är ett bra tankesätt angående hur man försvårar. Misslyckas hunden blev det troligtvis för svårt för snabbt så backa ett snäpp och träna på!

Skynda långsamt och leta efter tillfällen att belöna och förstärka då din hund gör rätt!!!

Mia Groth Behrens

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *