Så lär du hunden gå fint i kopplet

Veckans utmaning i vardagslydnadstävlingen är koppelgående – ett moment som många har problem med, främst för att hunden drar vilket så klart blir jobbigt för både hund och ägare. I det här inlägget vill vi ge några råd kring hur du kan lära din hund att gå i ett slakt koppel och därmed få behagligare promenader.

koppel

1. Det är svårt!

Först och främst: det ÄR svårt att lära hunden detta. I hundens värld är det ofattbart att den ska gå i lugn takt bredvid sin ägare när den har en hel värld full av fantastiska dofter och spännande saker att utforska runt sig! Ingen hund drar för att vara elak eller jobbig, utan för att den helt enkelt vill fram till något annat och för att den inte vet vad du vill att den ska göra istället. Det här innebär att du måste buffra upp med en rejäl dos tålamod och motivation innan du börjar träna.

2. Du får det du belönar!

Sedan är det viktigt att inse att varje gång hunden tillåts dra i kopplet så blir det beteendet belönat. Hunden vill ju fram till något, t ex en lyktstolpe, och drar därför i kopplet. I och med att det fungerar – den kommer ju framåt – så blir beteendet förstärkt och hunden kommer därför tycka att drag i kopplet är en bra strategi för att få det den vill. Det betyder att du måste se till så att det aldrig lönar sig att dra i kopplet, om du vill få bort dragandet.
Nu är det ju dock så att det är inte alltid vi hundägare har tid eller ork (eller humör!) att vara konsekventa och träna. Därför rekommenderar vi att du funderar ut ett alternativ som du kan använda dig av de gånger då du vet med dig att du inte kommer kunna vara konsekvent. Ett förslag från vår sida är att lära hunden två kommandon: ett som betyder att den ska gå fint och ett som fungerar som ett slags hopp-och-lek fast i koppel.
Ett annat alternativ är att ha en dragsele som du använder de gånger du inte orkar träna. Då lär sig hunden snabbt att när just den selen är på (kanske i kombination med ett midjebälte) så är det helt okej, kanske till och med uppskattat, att den drar, men så fort den vanliga selen eller det vanliga halsbandet kommer på gäller det att gå fint. Man kan också ha på både dragsele och vanligt halsband samtidigt och koppla om flera gånger under promenaden. På så sätt kan man träna korta stunder, för att sedan låta hunden dra en period. Det är fortfarande tydligt för hunden dock.
Vill man bara ha en sele kan man skaffa sig en frontknäppt sele som också har ett fäste på ryggen. Metizo är en bra sele som vi rekommenderar. Då kan man lära hunden att när kopplet är fäst på ryggen får den gå som den vill och när det är knäppt på bröstet måste man gå fint. Frontknäppta selar är också utmärkta träningsverktyg när man tränar koppelgående, eftersom de hindrar hunden från att ta sig framåt när de drar. Observera att de inte är en lösning på problemet i sig, utan ska kombineras med träning!

3. Rätt utrustning

Vi har redan pratat lite om selar, men vill förtydliga att vi tycker att det är den bästa utrustningen du kan använda. En hund som drar i kopplet i halsband riskerar att skada både nacke och strupe. Det är helt enkelt inte skonsamt för hunden. Selar däremot belastar på ett bra sätt runt hela bröstkorgen och är därför lämpligare.

För många hundar ger halsband dessutom ett påslag av stress, då det stramar runt halsen. Tänkt dig själv vilken panik du skulle få om det hände dig! För oss människor är det ju logiskt att i den situationen se till så att trycket släpper genom att backa, men hundar tycks snarare försöka fly bort från det och drar då mer. Dessa hundar brukar gå betydligt bättre så fort man byter till sele.

Det finns dock hundar som är precis raka motsatsen, så prova dig fram.

4. Stanna-metoden

Utifrån vetskapen från punkt 2 här ovan vet du nu att det är viktigt att det aldrig lönar sig för hunden att dra i kopplet när ni ska träna koppelgående. En enkel och bra metod kallas ”stanna-metoden” och den går helt enkelt ut på att du som hundförare stannar så fort kopplet sträcks. På så sätt hindras hunden från att fortsätt framåt. Tanken är att hunden ska förstå att drag i koppel betyder att den inte tar sig dit den vill. Endast när kopplet är slakt får den gå.

Gå så här:

Sekunden du känner att hunden drar stannar du. Stå bara stilla och vänta ut hunden. Den kommer antagligen försöka kämpa sig framåt, men håll bara mjukt emot. Har du sele på finns ingen risk att hunden tar skada. Vänta tills hunden antingen tittar bakåt mot dig eller backar så kopplet slaknar. Då kan du börja gå igen. Upprepa så fort hunden drar.

5. Byt-riktning-metoden

Den här metoden är egentligen samma som stanna-metoden, men istället för att stanna vänder du på klacken och byter håll. Konsekvensen är densamma: hunden kommer inte dit den vill när den drar.

Olika hundägare föredrar olika metod och vissa hundar funkar den ena bättre på än den andra. Testa dig fram! Eller varför inte kombinera? Huvudsaken är att hunden inte tar sig framåt när den drar.

6. Silky leash

Den här metoden går ut på att hunden själv ska lära sig att undvika ett stramt koppel. Koppla hunden och lägg sedan en liten belastning i kopplet, så hunden känner att det är sträckt. Vänta tills hunden självmant flyttar sig så att kopplet slaknar. Var snabb med att belöna. Det kommer ta tid i början, eftersom hunden är ett så kallat mottrycksdjur och därmed kommer försöka dra sig bort från belastningen, men så småningom kommer den förstå principen. När hunden omedelbart ser till att lätt på trycket kan du börja gå lite försiktigt. Då övergår den här metoden i princip till stanna-metoden.

7. Vet hunden var den ska gå?

En annan viktig poäng är att lära hunden var du vill att den ska gå! Vissa av oss vill att hunden ska gå jättenära vårt vänstra ben, medan andra tycker det är helt okej att hunden går lite hur som helst bara kopplet inte stramar. Det är upp till dig att bestämma hur du vill ha det, men se till så att du berömmer och belönar hunden när det går på rätt ställe! Och kombinera så klart med någon av metoderna ovan, så att det inte lönar sig att dra.

Ett sätt att lära hunden detta är att använda sig av baklängesmarsch. Du finner en film som visar hur det går till här nedanför.

Kom bara ihåg att när hunden väl lärt sig att gå i position måste du börja belöna när den väljer att titta på andra saker än dig. Annars lär du in ett fotgående snarare än ett koppelgående och hunden kommer då ständigt gå och titta upp på dig, vilket inte är ergonomiskt för den.

Stort lycka till med din träning! 

Vi ser fram emot att se just din film på koppelgående!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *