Mer inkallningstips

En inkallning består av flera delar: att välja bort det som hunden gör när inkallningssignalen kommer, springa (helst fort) till sin ägare, komma hela vägen in till ägaren och stanna där tills den får ny instruktion.

Vilken del tror du är svårast?

Det är så klart första delen: att lämna en störning. När hunden väl har gjort det är det i regel ingen match att springa till husse eller matte och så vidare så länge den får en bra belöning. Då har den ju redan fattat sitt beslut och valt att lyssna på inkallningen!

Så hur gör man då för att träna hunden att lämna allt vad störningar heter och komma?

Ett sätt är att träna på de olika delarna separat och därmed också belöna just den delen enbart. I filmen här nedan har My fått upp ett älgspår under vår morgonpromenad. En störning som de flesta hundar värderar ganska högt – det luktar ju superspännande. Inte helt lätt att välja bort det till förmån för matte, med andra ord. Jag bestämmer mig därför för att belöna henne direkt hon väljer bort spåret och lyssnar på mig. Många som ser mig göra så här tänker kanske att det är konstigt att belöna en inkallning där hunden faktiskt inte gör en inkallning (för hon kommer ju inte), men tanken är att hon ska få en tydlig förväntan på att något kul händer direkt efter inkallningssignalen. På så sätt ökar mina chanser att hon släpper det hon håller på mig och istället tar kontakt med mig. Och som jag skrev tidigare, har hunden väl fattat det beslutet är det i regel inga större problem att få in den hela vägen.

Dock gäller det ju naturligtvis att träna på alla delarna i en inkallning, inte bara den här. Den här är dock allra viktigast, tycker jag.

Så här såg det ut på vår åker imorse:

 

 

Lycka till, och glöm inte anta vår vardagslydnadsutmaning!

/Sara

One thought on “Mer inkallningstips

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *