Ensamhetsträning

I dagens samhälle är det tyvärr nödvändigt att ibland lämna hunden ensam för dom allra flesta av oss, någonting som är högst onaturligt för hunden då många hundar ser det som en bestraffning att bli lämnade trots att dom kanske får godis eller ben.

Det absolut bästa är att träna in detta rätt från början och låta det ta den tid det tar så man inte riskerar att hunden utvecklar separationsångest som kan ta ofantligt mycket längre tid att komma tillrätta med!

Ensamhetsträning kan påbörjas så fort hunden är trygg i sitt nya hem, detta oavsett om det är en liten valp eller en äldre hund, tänk dock på att små valpar inte bör lämnas längre än kortare stunder enligt jordbruksverkets rekommendationer.

Själv har jag använt mig av en filmkamera när jag tränat detta så man kan se hundens kroppsspråk och signaler , numera finns det mer tekniska grejer som till exempel appar på mobiltelefonen som gör att man kan se hunden i “direktsändning” när man går iväg!

Ensamhetsträning bör som all annan hundträning anpassas efter just din individ men här kommer en beskrivning hur jag lagt upp min träning.

 • Börja träna hemma genom att avgränsa från rum till rum med exempelvis kompostgaller.

  Hunden befinner sig i ett rum och du i ett annat där hunden fortfarande ser dig. Ett gott ben gör detta till en mysig och positiv stund.

 • Verkar hunden trygg med att vara i ett annat rum kan du öva lite längre stunder. Om allt fungerar bra så är det dax att prova att gå utom synhåll (runt hörnet till nästa rum) om så bara för en sekund! Utöka sedan långsamt tiden du går utom synhåll långsamt om hunden känns lugn.
 • Träna på detta i olika rum i huset, även om det fungerar bra i köket så betyder det inte automatiskt att det fungerar i sovrummet.
 • När hunden känns trygg med att du är utom synhåll kan du börja ta träningen till ytterdörren.Gå ut och kom direkt in igen. Även om hunden verkar lugn så skynda långsamt. Det vi vill lära hunden är att vi alltid kommer tillbaka så repetition är nyckeln här!
 • Väl utanför dörren så utökas tiden långsamt, med sekunder i taget i början! Detta är bra om man kan träna flertalet gånger varje dag, ett riktmärke kan vara 5-10 gånger per dag.
 • Om allt flyter på är man såsmåningom uppe i flera minuter utanför dörren. Här kan man börja variera tiden man är utanför så att det blir intervaller av kortare och längre stunder varje gång man går ut. (20 sek ena gången och 2 min andra till exempel)
 • Se till att hunden alltid är lugn när du lämnar den, rastad och kanske aktiverad med någon mental aktivering samt att den gått ner i varv efter aktiveringen. Lämna vid rätt tillfällen för att öka hundens chanser att lyckas!
 • Får man en reaktion under träningens gång så har man gått för fort fram för hunden. Backa då några steg i träningen!
 • Lämna aldrig hunden ensam utöver träningen! Risken finns att allt raseras om hunden lämnas själv innan den klarar av det, skaffa hundvakt om du måste iväg innan du vet säkert att hunden klarar av just den tidsperiod du behöver vara borta!
 • När man kommit så långt att man faktiskt kan gå iväg en lite längre stund så kan man utöka tiden man är borta lite snabbare. Från 20 minuter så brukar det flyta på relativt lätt upp till ett par timmar. Kom ihåg att fortsätta filma för att inte behöva råka ut för bakslag när man trodde att dom var “färdigtränade”!

Hur vet man att hunden inte är trygg och bekväm med att vara ensam då?

Dom vanligaste beteendena oroliga hundar kan uppvisa är gnälla, skälla eller ljuda på annat vis, springa runt och leta, inte äter ben/godis, hässjar (flåsar), krafsar på saker, drar ner saker, kissar eller bajsar inne trots att dom är rastade, biter sönder saker.

Det viktigaste här är att komma ihåg att hunden inte utför några av dessa beteenden för att jäklas eller hämnas för att dom blivit lämnade utan helt enkelt för att hunden får ångest/panik och mår dåligt!

Skäll aldrig på hunden för dessa reaktioner utan städa upp och backa i träningen!

Att skälla eller korrigera kan få rakt motsatt effekt hos en redan orolig hund och förvärra problemet.

Vad gör man då om hunden är orolig och det inte känns som träningen går framåt alls?

Ibland kan lite hjälpmedel fungera ihop med träningen!

Adaptil är ett naturligt lugnande feromon som fungerar på vissa hundar, finns oftast att köpa hos din veterinär.

Thundershirt är ett annat hjälpmedel, en tight väst som ska få hunden att känna sig lugn och trygg.

Att avdela ett mindre område att vara på när man är ensam kan vara lättare för vissa hundar, till exempel att bara vara i köket så dom har mindre yta att vakta eller springa runt på. Vissa andra vill istället ha tillgång till hela huset så här får man prova sig fram med den enskilda individen.

Tilläggas bör också att för liten yta inte är tillåtet och att förvara hunden i bur är olagligt i Sverige!

(Fullständiga regler angående detta finns att läsa på Jordbruksverkets hemsida.)

Bakgrundsljud ifrån en radio eller tv kan även det hjälpa vissa hundar.

Fönster med utsikt bör undvikas om det går då det kan stressa vissa hundar.

Högaktiva aktiviteter innan man går så som att leka eller kasta bollar bör undvikas.

För vissa hundar kan det hjälpa att distrahera i själva lämnings-momentet genom att exempelvis ge ett gott ben eller att kasta ut lite godisbitar på golvet som dom får söka efter medans man går.

Avslutningsvis vill jag även tillägga att om ingenting fungerar för dig och din hund så var inte rädd för att be om hjälp!

När man får problem med detta är det guld värt att få professionell hjälp med hur man kan lägga upp träningen på bästa sätt, för att inte tala om moraliskt stöd.

Lycka till med träningen! Mia Groth Behrens

IMG_20150924_075301

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *