När poletten liksom inte trillar ner…

Vittringsapportering… Hu, vilket moment.

För er som inte vet vad det är så är det ett av momenten i lydnadsklass 3 och elitklass. Det går ut på att hunden ska söka genom ett antal träpinnar som lagts ut på marken och hitta den pinne som har matte/husses doft på sig. Den ska då plocka upp den pinnen och apportera den.

Så här ser momentet ut när det är klart. Filmen är lånad från Youtube.

Jag och My jobbar nu inför klass 3 och alla övriga moment börjar kännas någorlunda startklara faktiskt. Men vittringen… Ja jösses.. Det största problemet är väl att My är en retriever med extremt stark apporteringstanke. Hon griper alltså första bästa pinne och levererar den med propellersvans till mig. Tack så mycket, himla snällt. Men tyvärr inte rätt…

Jag har provat några olika sätt. (Och okej, jag ska väl erkänna att jag kanske borde testa dem mer ingående innan jag ger upp, men jag tappar lätt motivationen i detta moment.)
– gömma en godbit under rätt pinne. Funkar rätt bra för att få bort apporteringstanken, men svårt att fasa ut godiset.
– gömma pinnen i skogen, låta henne söka (så att det blir en riktig nosövning) och därefter lägga till pinnar utan doft. Funkar fint tills övriga pinnar dyker upp. Då är det ju lättare att ta dem som är synliga! (Kan dock vara så att jag har gått för snabbt fram inser jag nu när jag reflekterar…)
– burkmetoden, där man lägger pinnar i glasburkar och hunden ska markera den som bär på doft. Funkade fint första passet och jag kände yes, det här blir vårt sätt. Nästa pass och nästa pass såg hunden ut som ett frågetecken och lekte ”100 saker du kan göra med fyra glasburkar med pinnar i” istället..

Så nu tar jag hjälp. Hit me with your best vittringstips! Alla tankar och råd är varmt välkomna!

Tack på förhand!
/Sara och lilla My

2 thoughts on “När poletten liksom inte trillar ner…

  1. Lisa says:

    Jag tror att du och Ulle borde ta en dejt och bolla lite idéer. 😀 Kolla om hon kommer på en tisdagsträning framöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *