Den viktiga och roliga leken

Att leka tillsammans skapar trygghet, tillit och kärlek! Hunden lär sig dessutom viktiga spelregler genom lek, som till exempel var man får bita och var man inte får bita. En del människor har svårt att släppa loss i leken – försök att ändå våga prova! Lek i så fall på ett ställe där ingen kan se dig, så du slipper känna dig bedömd och larvig. Prova så kommer du märka hur kul det faktiskt är!

Men hur leker man med en hund då? Det kan faktiskt vara riktigt svårt att få till det i början, men ge inte upp. Prova dig fram och lär dig vad just din hund tycker är kul! Här följer några exempel på lekar som brukar uppskattas:

 • Dra något längs backen. Fäst något mjukt, som en bit filt, ett gammalt fårskinn eller en handske, på en bit snöre och dra den bort från hunden. Det viktiga här är att du jobbar bort från hunden! Då väcks jaktinstinkten och hunden vill följa efter och bita i föremålet. Prova att variera mellan att springa bort från hunden med leksaken i backen, eller att rycka den lite fram och tillbaka framför hunden, eller helt enkelt kasta iväg den bort från hunden. När hunden griper tag i leksaken kan du antingen låta den vinna den eller kampa med den. Variera även detta!
 • Lägg dig ner och använd din kropp. Att leka med hunden utan föremål är något som många glömmer bort, men oftast uppskattas det av hunden. Rulla runt och brottas med hunden, på ett sätt som varken skadar eller skrämmer den naturligtvis. Använd dina händer till att försiktigt ”knuffa bort” hunden från dig. Det går de flesta hundar igång på. Använd din fantasi! Min systers chihuahua älskar när vi sätter upp håret i en tofs och sedan böjer ner huvudet så att han kan kampa med håret! Kanske inte är att rekommendera för storhundsägare dock…
 • Jaga varandra. Jaktlekar är roligt för de flesta hundar. Spring ifrån hunden och när den kommer ifatt dig kan du antingen vända eller ”brottas” lite med den. Du kan också ”lura” hunden – spring och låt den jaga dig, men när den börjar närma sig vänder du och jagar den!
 • Smyg på hunden. Det här är en lek som kan kombineras med andra lekar. Börja på avstånd och spänn ögonen i hunden på ett lekfullt sätt samtidigt som du sakta smyger dig mot hunden för att när du är framme ”kasta dig över” den för bus!
 • Kasta bollar. Den här typen av lek ska användas sparsamt! Att springa efter bollar skapar stress, vilket så klart inte är hälsosamt för hunden. Om din hund gillar leken ska du dock självklart använda den, men begränsa dig till att kasta bollen ett par gånger bara. En del hundägare kastar pinnar till sina hundar. Det kan man också göra, men man ska vara medveten om att skaderisken är hög! Det finns hundar som har blivit spetsade av pinnar och skadat sig så illa att de har varit tvungna att avlivas.
 • ”Haha, den är min, bara min!”. Den här leken är särskilt bra för hundar som inte är så intresserade av leksaker. Ta en leksak och bete dig som att den är det finaste, mest värdefulla i hela världen. Tänk på hur Gollum i Sagan om ringen beter sig när han har sin älskade ring… Visa den för hunden, men låt den inte få ta den! Detta brukar generera intresse från hundens sida. Du vet, allt som är förbjudet är ju spännande… När hunden försöker ta den snor du tillbaka den och pussar, kramar och klappar på den medan du bedyrar din kärlek för den. När hunden verkligen, verkligen vill ha din fina skatt – då får den ta den! (Det är det här jag gör i början på filmen nedan. Det har blivit ett sätt att verkligen få My att tagga till på lek.)

Några generella råd när det gäller lek är följande:

 • Undvik att trycka upp leksaker i ansiktet på din hund. Det är en naturlig reaktion från vår sida att göra detta. Vi vill ju trots allt att hunden ska bita tag i leksaken och därför för vi den mot hundens mun. Men frågan är hur kul vi skulle tycka det var att få en leksak upptryckt i ansiktet? Inte särskilt roligt troligtvis…
 • Korta lekpass. Det är mycket bättre att bara leka intensivt i 15 sekunder, än att dra ut på passet så att det blir tråkigt. Om hunden tröttnar har du hållit på för länge. Känn efter hur länge din hund orkar, men även om din hund är en sådan som kan leka i flera timmar ska du hålla passen korta. Detta både för att undvika stress och utvattning av kvalitén i leken. Din hund ska ju sukta efter att få leka med dig!
 • Var tydlig med när leken börjar och slutar. Hunden måste veta när det är okej att slita och dra i saker, så lär in ett ”varsågod” eller något annat kommando som betyder att ni ska börja leka. Ännu viktigare är att hunden vet när leken är slut. Avsluta alltid leken på samma sätt. Säg till exempel ”Slut” och visa med händerna att nu är det över. Om hunden tjatar på att ni ska fortsätta ignorerar du den.
 • Var den som tar initiativ till lek. Såvida du inte har en hund som inte gillar att leka är det en god idé att se till att det är du som är lekledaren. Annars riskerar du att få en hund som ständigt tjatar på att få leka. Tänk att hunden ska se det som en ynnest att få leka med dig – det lär du den inte genom att låta den bestämma när det är dags! Om din hund inte gillar att leka är det dock en god idé att uppmuntra den när den faktiskt vill leka. På det sättet lär du först hunden att älska leken – sedan kan du sätta regler för vem som startar den!
 • Hunden ska tycka det är kul! Ibland tror vi att vi leker med hunden, men sanningen är att hunden inte tycker det är ett dugg kul. Då leker vi på fel sätt! En hund som gillar leken är engagerad! Se till så att du hittar ett sätt som just din hund tycker om.
 • Var inte rädd för kamplekar. Du kommer få höra folk säga att kamplekar inte är bra, särskilt inte för så kallade ”kamphundar”. Det är fel. Kamplekar skapar goda relationer och uppskattas oftast av hundarna. Att vissa hundar har tillräckligt med ”kamp” i sig är bara bullshit. Det är stor skillnad på en relationsstärkande kamplek och att slåss med andra hundar. En annan vanlig myt är att man inte ska kampleka med retrievers för att de blir hårda i munnen då. Glöm även det! Hunden ser skillnad på en fågel och en leksak, jag lovar.

För att ge lite inspiration bjuder jag här på ett härligt, intensivt lekpass med mig och min jaktgolden My. Som ni ser går det vilt till, men vi har otroligt kul båda två!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *