En egen podcast om hundträning! (Samt frågor och svar)

Nu hörrni. Nu händer det grejer! Vi har startat en egen podd, fylld med härligt hundsnack!

12767546_10156533149915587_1426715322_n

I första avsnittet pratar vi om myter och sanningar om köttbullelydnad, eller belöningsbaserad hundträning som vi hellre kallar det. Hoppas ni lyssnar och gillar det ni hör!

Ni hittar podden på iTunes och i Podcasterappen, samt här: Apport hundskolas podcast.

Här ser ni filmerna till ljudklippen i podden:

Skicka gärna in frågor till oss, som vi kan besvara i nästa avsnitt. Gör det via mail, eller via våra konton på Facebook och Instagram. Vi tävlar ut fina priser bland dem som ställer frågor!

FRÅGOR OCH SVAR

Och apropå frågor. Vi hinner inte svara på alla i podden och då kan det hända att vi istället gör det här på bloggen. Så här kommer några frågor och svar som inte hanns med i avsnitt 1.

  • Vilken är den bästa kontaktövningen när godis eller leksak inte fungerar?

Precis som vi säger i podden gäller det att skilja på muta och belöning. Så länge vi mutar hunden (dvs visar godisen/leksaken för att få kontakt med hunden) så kommer vi få en hund som inte är särskilt duktig på att ta kontakt. Om vi istället ser till att belöna (godis/leksak dyker upp efter att hunden har utfört beteendet) frivillig kontakt från hundens sida så får vi en hund som älskar att ta kontakt med oss!

Så steg ett är att sluta muta, börja belöna.

Då tycker vi att den absolut bästa övningen är att just belöna all frivillig kontakt som hunden erbjuder. Gör så här:

Börja hemma, inomhus. Ha hunden kopplad. Stå alldeles still och var tyst. Låt hunden härja runt hur mycket den vill. Så fort den kastar så mycket som en hundradels sekunds ögonkast mot dig – belöna! Upprepa.

Snart kommer hunden börja ta kontakt allt oftare. Kanske slutar den inte stirra på dig? Belöna då genom att kasta belöningen på golvet, så hunden måste bryta ögonkontakten. Då ”tvingas” den till att göra ett nytt försök för att få ny belöning.

När hunden snabbt tar kontakt med dig ökar du kraven lite. Nu får den allt titta lite längre innan den får sin belöning. Öka tiden successivt. Belöna, belöna, belöna.

Flytta dig nu ut i trädgården till exempel. Börja från början igen och gå igenom alla stegen.

Flytta dig till ett ännu svårare ställe. Gör samma igen. Och så vidare tills du kan stå mitt på stora torget och ändå ha en hund som bara har ögon för dig.

Lycka till!

  • Min tik blir sur när hanar nosar henne i rumpan. Hon blir aggressiv, hugger och visar tänderna. Med andra tikar fungerar det utmärkt. Vad ska jag göra?

Vårt bästa råd blir kort och gott: låt inte hanar komma fram. Hon tycker uppenbarligen att det är obehagligt och ditt jobb som matte/husse är att ta din hunds parti och skydda den mot saker den inte gillar. Det i sig kommer göra att hon blir tryggare och litar på att du finns där för henne.

Kanske inte det roligaste rådet eller det råd du hade önskat, men det absolut enklaste och bästa för henne.

  • Hur tränar jag bort hundskall när någon kommer eller det ringer på dörren?

Det finns så klart många sätt, men ett enkelt och effektivt sätt är att använda sig av motbetingning. Lätt förklarat handlar det om att skapa nya förväntningar hos hunden när den hör ljudet av ringklockan/besökare.

Gör så här:

Koppla hunden och ställ dig vid dörren. Öppna dörren så att du själv kommer åt att ringa på klockan. Ring och kasta omedelbart en supergod godbit till hunden. Upprepa flera gånger. Testa sedan att vänta en sekund efter att du ringt på klockan. Tittar hunden på dig med uppfordrande blick? Bra, belöna. Dra ut på tiden mellan klockan och godisen successivt.

Be sedan någon annan stå utanför dörren och ringa. Belöna omedelbart då du hör ringsignalen. Upprepa enligt ovan.

Flytta er sedan längre in i bostaden och låt en medhjälpare ringa på. Belöna som ovan.

När hunden är duktig på detta arrangerar du ett besök. Sätt dig i soffan eller dylikt och låt hunden bara vara. Be någon komma på besök och säg till hen att smsa/ringa när hen står utanför. Då är du beredd, men hunden vet inget. När det ringer på dörren – var beredd med jackpottbelöning! Skulle hunden misslyckas, koppla den och ställ er innanför dörren och vänta på att den lugnar sig. Belöna då.

Med systematisk träning på detta sätt bör du märka skillnad ganska så snabbt.

Skulle ett oväntat besök dyka upp så att hunden misslyckas så gör inte det så mycket. Gör det bästa av situationen och backa sedan i träningen.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *