Slalom mellan benen – framåt och bakåt

Tricksträning är både kul och ett bra sätt att aktivera din hund. Idag bjuder vi på en liten lektion i hur du lär din hund att gå slalom mellan dina ben – både framåt och bakåt.

Har du lärt din hund att dutta med nosen i din handflata? Då har du en bra grund för att kunna lära hunden massor med saker. Här nedan får du ett förslag på hur man kan lära hunden att gå slalom mellan benen med hjälp av en så kallad handtarget.

Om du inte har lärt hunden handtarget än ska du börja med det. Det är mycket enkelt. Ha godis i ena handen. När hunden har fokus på dig sträcker du fram din andra hand med öppen handflata precis framför hundens nos. Nästan alla hundar blir nyfikna och luktar då i handen. Precis när du känner nosen nudda din hand berömmer du och för sedan så snabbt du kan en godbit till handflatan. Genom att låta godbitarna dyka upp i den handflata där hunden ska dutta bygger du ett stort värde för hunden att vara där – det växer ju godis där!

Upprepa detta gång på gång. Ganska snart kommer du märka att hunden förstår att den ska sätta nosen i handen. Öka då avståndet mellan handen och hunden så att den måste sträcka lite på halsen för att nå. Öka sedan ännu mer, så att den måste ta några steg för att nå. Utveckla genom att variera höjden på handen – kanske till och med prova att hålla den så högt att hunden måste ställa sig på bakbenen för att kunna dutta.

Försök utmana hunden så mycket som möjligt. När den klarar att dutta i handen på dig oavsett avstånd och position i förhållande till handen är den redo att börja träna slalom.

En sådan här handtarget är mycket användbart och du kan således träna in många andra saker förutom slalom med den. Här följer några exempel:

Inkallning. Lär hunden komma hela vägen in till dig genom att låta den springa fram till din hand och dutta.
Hoppa upp och ner på saker.
Snurra.
Lämna saker i din hand (apportera).
Krypa under saker.
Kan du komma på fler saker?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *