Omvänt lockande – vad är det?

Det här är en artikel skriven av Sara MOLL.
Den har TIDIGARE publicerats i Härliga Hund.

Locka hunden att sitta still

Omvänt lockande

My sitter alldeles stilla, trots att matte frestar genom att leka en häftig kamplek med Herman och Dagny. FOTO: LISA HÄRDNE

Genom att locka hunden med godis och leksaker lär den sig att sitta, stå eller ligga kvar oavsett vad som frestar i omgivningen. Låter det konstigt? Metoden kallas omvänt lockande och går ut på att vi lär hunden att inte låta sig luras av livets frestelser.

Enkelt förklarat handlar omvänt lockande om att hunden ska lära sig att det som lönar sig är att hålla sin position, även om annat lockar. Det kan löna sig antingen genom att den får en belöning av sin tränare eller att den får springa till det som frestade den.

I vardagen frestas hunden att resa sig och springa efter till exempel rådjur, fotbollsspelare eller joggare, trots att vi bett den sitta, ligga eller stå kvar. Genom att vända dessa störningar till vår fördel kan vi istället använda dem som mycket effektiva belöningar om hunden gör som vi vill, det vill säga håller sin position. Men eftersom det är svårt att använda sig av rådjur i sin träning, så lär vi hunden istället konceptet genom att använda godis och leksaker – det vill säga frestelser vi kan kontrollera.

När vi tränar omvänt lockande försöker vi lura hunden till att följa efter en godbit eller leksak. Om den överlistar oss och sitter kvar får den sin belöning. Om den misslyckas och reser på sig försvinner frestelsen – alltså är enda sättet att få det den vill ha att hålla sig stilla.

När hunden förstått konceptet med omvänt lockande går det supersnabbt att lära den nya beteenden som kräver stadga. Den tycks tänka ”Jaha, det här är en sådan där övning som går ut på att jag inte ska röra på mig” och förstår i stort sett direkt. Om vi dessutom är duktiga på att hitta på nya störningar kommer hunden snart börja generalisera och tänka att även rådjuret som hoppar förbi är en del i leken och går därför inte på den lätta. Detta är kul och effektiv träning som ger snabba och säkra resultat!

När vi lär hunden att hålla sin position oavsett hur lång tid som går och vad som händer runt omkring måste vi komma ihåg att lära in en frisignal och se till så att ett stadgekommando alltid efterföljs av den signalen. Annars kommer hunden bli förvirrad och inte veta när ”sitt” betyder att den ska sitta kvar och när det betyder att det är fritt fram att själv bestämma när det är dags att resa sig.

Här nedan får du hjälp med hur du ska gå tillväga, steg för steg. Lycka till!

Omvänt lockande – så här gör du:

 1. Håll fram en knuten näve med flera godbitar i framför hundens nos. Låt den nosa, slicka, krafsa och göra vad den vill. Ha på dig handskar så gör det inte ont. Så länge hunden försöker få tag på godbitarna hålls handen stängd. Här finns inga krav på att hunden ska sitta, stå eller göra något särskilt. Det enda vi vill att den ska göra är att släppa fokus från handen.
 2. När hunden väljer bort godishanden, genom att till exempel vända bort huvudet, backa från handen eller ta ögonkontakt öppnar du snabbt handen så att godbitarna blir synliga. Hunden kommer troligtvis dyka på den igen omedelbart, men då stänger du den bara igen. Se till så att du håller handen stilla och inte rycker undan den. Enda konsekvensen ska vara att handen stängs och godbitarna försvinner. Då blir det tydligt för hunden när kiosken är öppen och när den är stängd. Vänta tills hunden släpper fokus igen innan du återigen öppnar den.
 3. När hunden slutar dyka på handen så fort den öppnas plockar du en godbit med din andra hand och stoppar i munnen på hunden. Så länge den håller sig borta belönar du. Kom ihåg att belöna snabbt och ofta nu i början, annars kommer hunden troligtvis dyka på handen igen.
 4.  När hunden börjar bli duktig på att låta bli godishanden och kan vänta några sekunder på sin belöning trots att handen är öppen är det dags att utmana. Bestäm dig för en position du vill att hunden ska hålla, till exempel sitt. Håll handen stängd och vänta tills hunden frivilligt sätter sig ner, alternativt be den sitta. Öppna handen precis när hundens rumpa slår i backen och rör den sakta handen bort från hundens nos. Följer den efter, och därmed bryter sin position, stänger du bara handen. Vänta tills den återigen satt sig ner, öppna handen och gör en långsam rörelse bort från hunden igen. Belöna blixtsnabbt genom att plocka en godbit med din andra hand om hunden låter bli att följa efter.
 5. Gör svårare och svårare ”lockrörelser” med godishanden. Dra den längre bort, rör den snabbare, ta ett steg bakåt och så vidare. Belöna tätt i början och öka sedan tiden hunden måste sitta still för att få sin belöning.
 6. Börja lära in en frisignal – se nedan.
 7. När hunden håller sin position oavsett hur mycket du försöker locka den att följa efter är det dags att byta ut godishanden mot andra störningar. Du kan till exempel ta en leksak bakom ryggen och när hunden sätter sig tar du lugnt och stilla fram den. Om hunden sitter kvar belönar du antingen genom att ge hunden ett ”varsågod” eller med en godbit från fickan. Misslyckas hunden tar du snabbt leksaken bakom ryggen igen så att den inte blir belönad för att resa sig. Öka svårigheten genom att presentera leksaken roligare och roligare. Målet är att hunden ska sitta kvar även om du rycker fram leksaken och slänger den i backen precis framför hunden!
 8. Du kan också använda dig själv som störning. När hunden sätter sig gör du ett litet ryck framåt som om du tänkte springa ifrån den. Belöna om den sitter kvar. Reser den sig gör du ett nytt försök och försöker göra ett mindre, enklare springryck. När hunden klarar detta, springer du ett steg ifrån hunden. Sedan några steg till och så vidare tills du faktiskt kan rusa från hunden en bra bit. Ett annat exempel på en störning du kan använda är barn som leker. Ha då koppel på hunden så att den inte kan springa fram och leka med barnen utan att du först gett ett ”varsågod”.
 9. Bara fantasin sätter gränser – allt som hunden vill ha kan användas som störning och belöning!
 10. Kom också ihåg att träna hunden på att hålla positionen trots att du står stilla och gör ingenting. Hundar som tränas med omvänt lockande blir ofta otroligt duktiga på att hålla sin position så länge någonting i närheten händer, men när omgivningen blir tråkig reser de på sig.

Frisignal – så här gör du

 1. Frisignalen ska betyda ”Nu får du bryta din position och komma till mig”, inte ”Varsågod och gör vad du vill”. När hunden hållit sin position en stund säger du den frisignal du valt. Ett förslag på signal är ”fri”. Stå därefter alldeles stilla och vänta ut hunden tills den rör på sig. Belöna den då. Det kan ta ett tag innan hunden provar att bryta positionen eftersom du hittills belönat den för att vara stilla, men så småningom kommer den göra det. Ett annat alternativ är att du försöker säga ditt kommando precis när du ser att hunden tänker bryta sin position. Belöna därefter.
 2. Var noga med att inte använda några handtecken eller andra kroppssignaler när du säger ”fri”. Då kommer hunden lära sig att titta på vad din kropp gör, snarare än att lyssna på vad du säger.
 3. När du gjort detta några gånger kommer hunden inse att ”fri” betyder att den ska bryta positionen och kommer då göra det snabbare efter att den fått sitt kommando.
 4. Utmana genom att säga andra ord. Bryter hunden positionen på fel ord gör du bara om övningen. Hunden kommer då lära sig att vänta på rätt ord, inte bara vänta på att du ska säga något.

Nycklar till framgång

 • Träna på tajmingen! Be en kompis agera hund och lär dig öppna och stänga handen i rätt tid. Detta är svårare än man tror, men träning ger färdighet!
 • Glöm inte ge frikommando! Var rättvis mot hunden, så går träningen snabbt framåt.
 • Träna kortare stunder till en början. Ge 3-4 godbitar och säg sedan ditt frikommando. Innan hunden har förstått konceptet är det lätt hänt att den reser sig om du håller på för länge. Vi vill helst att hunden ska tro att det inte ens går att röra sig efter att den har fått ett kommando för sitt, ligg eller stå. Du kan dock göra flera sådana här korta repetitioner efter varandra.
 • Se till så att hunden inte kan stjäla sin belöning! Varje gång hunden lyckas resa sig och smita fram till en frestelse lär den sig att det går att fuska. Träna med koppel på så kan du stoppa den från att springa fram till joggaren eller den andra hunden.  Vi vill att hunden ska lära sig att enda sättet att bli belönad är genom att hålla sin position.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *