Kurser

Aktuella kurser hittar du under ”Boka kurs”.

Det ska vara roligt att träna hund, både för hunden och tränaren!

Valpkurs

Därför fokuserar vi på att belöna bra beteenden när vi tränar hund. Våra träningsmetoder är både roliga och effektiva och är väl förankrade i modern vetenskap.

För att våra kunder ska få ut så mycket som möjligt av kursen jobbar vi med små grupper.

Max 6 deltagare per kurs. Kurserna hålls på Saras gård i Segerstad, utanför Karlstad.

Anmälan är bindande förutom vid veterinär- eller läkarintyg.

Valptimmen

Att skaffa valp är omvälvande: Hur tränar man valpen på bästa sätt, vad behöver man skaffa för saker, hur lär man den att bli rumsren och så vidare. Frågorna är ofta många, särskilt om man inte tidigare haft valp.

Valptimmen är till för dig som vill se till att du och din valp får en riktigt bra start tillsammans. Du får värdefulla tips och råd, samt en teoretisk inblick i positiva hundträningsmetoder.

Du kan boka valptimmen redan innan du fått hem valpen om du vill. Då jobbar vi bara teoretiskt. Du kan också komma så fort du fått hem din nya vän och då jobbar vi både teoretiskt och praktiskt.

Kursavgift: 250 kronor

VALPKURS

För valpar i åldern 2-6 månader. Passa på att lägga grunderna för en positiv relation och en god lydnad när din hund är som mest formbar – det vill säga när den är valp!

På valpkursen lär vi hunden att tycka om att ta kontakt med dig. Det gör att du slipper tjata för att få valpens uppmärksamhet. Vi lär den också bland annat att gå fint i koppel, möta andra hundar, komma på inkallning och de vanliga vardagslydnadsmomenten som sitt och ligg.

Du som ägare får lära dig om hur hundar lär sig, vikten av bra belöningar och hur man undviker att problembeteenden och konflikter uppstår i framtiden.

Antal kurstillfällen: 6
Antal timmar per träff: 1,5
Kursavgift: 1450 kronor

UNGHUNDSKURS

För hundar i ”slyngelåldern” 6-18 mån. Din hund är nu ”tonåring” med allt vad det innebär! Hundägarlivet kan vid den här tidpunkten vara en riktig utmaning.

Vi lägger stor kraft på hur man lär sin ”tonåring” att fokusera på oss istället för allt spännande runt omkring. Vi går vidare med vissa av övningarna från valpkursen (se ovan). Har du inte gått valpkursen så individanpassar vi övningarna till er nivå.

Nosövningar och aktiveringsövningar är viktiga inslag.

Antal kurstillfällen: 6
Antal timmar per träff: 1,5
Kursavgift: 1450 kronor

VARDAGSLYDNAD

För hundar i åldern 1 år och uppåt.
Fokus ligger på att få en hund som fungerar bra i vardagen.

Vi jobbar till exempel med att hunden ska komma på inkallning och sitta/ligga/stanna kvar oavsett om annat lockar. Du får lära dig hur du kan vända saker som stjäl din hunds fokus från dig till din fördel. Vi tränar också på följsamheten, det vill säga att hunden ska hålla koll på dig och följa dig, utan att dra i kopplet.

Kort sagt kan man säga att vi vidareutvecklar och försvårar valpkursövningarna.

Antal kurstillfällen: 6
Antal timmar per träff: 1,5
Kursavgift: 1450 kronor

BARN OCH HUND = SANT

Den här kursen vänder sig till alla barn som tycker det är roligt att träna med familjens hund eller som vill bli mer delaktig i ansvaret det innebär att ha en hund. På kursen får bara barnen träna hundarna. Föräldrarna får på sin höjd sitta och titta på med en kopp kaffe i handen.

Målet med kursen är att inspirera barnen till fortsatt träning med hunden. Att skapa glädje, nyfikenhet och kunskapstörst hos barnet vad gäller hundträning, samt förbättra relationen mellan barnet och hunden.

Vi tränar mycket tricks och gör enkla aktiveringsövningar, men pratar även om hundträning i teorin. Allt på barnens nivå så klart.

Antal tillfällen: 4
Antal timmar per tillfälle: 1-1,5
Kursavgift: 950 kronor

RALLYLYDNAD – GRUND

Rallylydnad är Sveriges nyaste officiella hundsport! Det kan enklast beskrivas som avancerad vardagslydnad, eller som en vardagsvariant på tävlingslydnad. Sporten går ut på att hund och förare genomför en bana med upp till 20 moment.

Rallylydnaden riktar sig till den vanliga familjehundsägaren och är tänkt som ett roligt sätt att aktivera sin hund samt ett sätt att stärka relationen mellan hund och förare. Den största skillnaden mellan traditionell lydnad och rallylydnad är att man som förare får peppa och berömma sin hund under hela banan. Rallylydnad är otroligt roligt för både hund och förare!

Efter genomförd grundkurs har du kunskapen för att ge dig ut på tävlingsbanorna och delta i nybörjarklass!

Förkunskaper: Ha gått valpkurs eller vardagslydnadskurs

Antal kurstillfällen: 5
Antal timmar per träff: 2
Kursavgift: 1600 kronor

RALLYLYDNAD FORTSÄTTNING

Rallylydnad är Sveriges nyaste officiella hundsport! Det kan enklast beskrivas som avancerad vardagslydnad, eller som en vardagsvariant på tävlingslydnad. Sporten går ut på att hund och förare genomför en bana med upp till 20 moment.

På fortsättningskursen går vi igenom skyltarna i fortsättningsklassen samt tittar på vad varje ekipage kan förbättra generellt. Vi tävlingstränar också.

Efter genomförd kurs har du kunskapen för att ge dig ut på tävlingsbanorna och delta i fortsättningsklass!

Förkunskaper: Ha gått rallylydnadskurs grund.

Antal kurstillfällen: Oftast helgkurs
Kursavgift: 1600 kronor

BUTLERKURS

Tänk om du kunde lära din hund passa upp på dig i vardagen? Perfekt för dig och strålande aktivering för hunden!

Butlerkursen går ut på att lära hunden nyttomoment som att tända och släcka lampor, stänga dörrar, hämta föremål med mera.

Antal tillfällen: 4
Antal timmar per tillfälle: 1,5
Kursavgift: 1100 kronor

DOG PARKOUR

Den senaste trenden inom hundvärlden i Sverige är dog parkour. Parkour är från början en människosport och beskrivs så här på Wikipedia:

”Parkour är en disciplin och en metod som går ut på att utan hjälpmedel träna kroppen för att snabbt och effektivt kunna ta sig förbi hinder. Det går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom alla sorters miljöer. Hinder kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar.”

Dog parkour är egentligen precis samma sak, men det är så klart hunden som ska balansera och träna sin kropp!

På kursen går vi igenom hur du börjar träna dog parkour, hur du gör det på ett säkert sätt och vad som är lämpliga hinder.

Antal tillfällen: 4
Antal timmar per tillfälle: 1,5
Kursavgift: 1000 kronor

FILTTRÄNING

Har din hund svårt att varva ner? Eller vill du bara ge den en tydlig pausplats? Då är det här en kurs för dig och din hund.

Filtträning går ut på att vi lär hunden slappna av och vila på en filt. Där ska den lugnt ligga och koppla av tills den får en frisignal.

Filten kan du sedan ta med dig till platser där din hund behöver hjälp med att stressa ner. Den blir hundens trygga vrå, oavsett var ni befinner er.

Antal tillfällen: 3
Antal timmar per tillfälle: 2
Kursavgift: 1200 kronor

HUNDMÖTESKURS med kommunikationsmetoden

Den här kursen är till för dig som har en hund som har svårt att möta andra hundar på promenader.

Vi lär hundarna att använda sitt naturliga hundspråk och göra lugnande och aggressionsdämpande signaler istället för utfall. Hussarna och mattarna får lära sig att läsa sin hund.

Vi tränar med säkra och lugna möteshundar.

Antal kurstillfällen: 3
Antal timmar per träff: 1,5
Kursavgift: 1600 kronor

GÅ-FINT-I-KOPPLET-KURS

För hundar i alla åldrar.

Drar din hund i kopplet? Eller vill du bara lära valpen rätt från början? Då är det här kursen för dig!
Målet för kursen är att du och din hund ska kunna njuta av att promenera tillsammans i slakt koppel. Du lär dig flera olika metoder som lär hunden att vara följsam.

Vi ökar gradvis störningen genom att det först ska fungera utan möten, därefter vid möte av andra människor och till sist vid möte av andra hundekipage.

Antal kurstillfällen: 3
Antal timmar per träff: 1,5
Kursavgift: 1200 kronor

KLICKERKURS

För hundar i alla åldrar.

Alla våra kurser bygger egentligen på klickerträning, men på den här kursen går vi igenom grunderna både teoretiskt och praktiskt. Efter genomgången kurs har du fått med dig all kunskap du behöver för att kunna använda klickerträningen självständigt.

Kursen passar alla som vill lära sig om denna roliga och effektiva träningsmetod, oavsett om du bara har en sällskapshund som du vill aktivera med cirkuskonster eller om du vill satsa på tävlingslydnad. Vi jobbar mycket individuellt utifrån vad just du vill lära din hund.

Antal kurstillfällen: 5
Antar timmar per träff: 2
Kursavgift: 1600 kronor

INKALLNINGSKURS

För hundar i alla åldrar.

Här tränar vi för att hunden ska komma oavsett vad för annat som lockar!
Att ha en riktigt säker inkallning på sin hund kan vara skillnaden mellan liv och död, men hur når man dit? Svaret är: genom riktigt genomtänkt träning!

På den här kursen tränar vi i olika miljöer och ökar gradvis på störningen. Målet är att din hund ska älska att komma när du ropar!

Vi individanpassar träningen utefter varje ekipages behov.

Antal kurstillfällen: 3
Antal timmar per träff: 1,5
Kursavgift: 1200 kronor

AKTIVERINGSKURS

För hundar i alla åldrar.

Alla hundar behöver mental stimulans, men det behöver inte innebära flera timmar långa lydnadspass! På den här kursen lär du dig roliga övningar som du lätt kan göra med din hund, både inom- och utomhus.

Ju bättre stimulerad din hund är, desto färre hyss hittar den på. Dessutom stärker aktiveringsövningar er relation och ökar kontakten er emellan.

Man delar in aktiveringsövningar för hunden i fyra kategorier: problemlösning, inlärning, nosarbeten och balansövningar. Du kommer få lära dig övningar inom varje kategori för att kunna hitta det som just din hund gillar bäst.

Antal kurstillfällen: 3
Antal timmar per träff: 1,5
Kursavgift: 1100 kronor

KANTARELLSÖKSKURS

Hundens doftsinne är fantastiskt och det kan vi dra fördel av på många sätt. Ett sätt är att lära hunden söka upp och tala om var det finns kantareller. Med en enkel teknik lär du din vovve att leda dig rakt fram till skogens guld – och sedan är det bara att plocka!

Antal kurstillfällen: 2
Antal timmar per träff: 2
Kursavgift: 850 kronor

SPÅRKURS

För hundar i alla åldrar.

Alla hundar kan spåra! På den här introduktionskursen lär du dig flera olika övningar för att komma igång med spårandet tillsammans med din hund. Upplev hur fascinerande det när din hund följer ett till synes osynligt spår, som om den aldrig gjort något annat!

Antal kurstillfällen: 1
Antal timmar: 3
Kursavgift: 600 kronor

MINDFULNESS FÖR HUNDÄGARE

Mindfulness handlar bland annat om sinnesnärvaro. Genom att vara medvetet närvarande i nuet kan man bli friare att välja hur man vill agera på det som händer i tankar, känslor och kropp i varje ögonblick. Vid mindfulnessmeditation utvecklar man färdigheter i just detta.

På den här kursen kombinerar vi mindfulness och hundträning. Målet är att du som hundtränare ska bli mer närvarande, lugnare och tydligare i din samvaro med din hund.

Instruktör är Sara Linderman, hundinstruktör och snart färdig humanpsykolog från Uppsala

Antal tillfällen: Två helgdagar
Antal timmar per tillfälle: 10-16 båda dagarna
Kursavgift: 1700 kronor

PRIVATLEKTIONER

Tycker du inte om att gå kurs tillsammans med andra, men vill ändå lära dig mer om hundträning eller ha hjälp med ett specifikt problem? Då är privatlektioner något för dig. Du bestämmer själv hur många tillfällen vi träffas och vad vi ska träna på.

Kostnad: 450 kronor/timmen