Avsnitt 8: God Jul – eller?

Avsnitt åtta, tillika säsongens sista avsnitt, är ute nu! Eftersom julen närmar sig med stormsteg ägnar vi detta avsnitt åt att prata om alla faror som julen medför när det gäller våra husdjur.  För oss innebär julen massor med god mat och stämningsfulla miljöer med julstjärnor och tända ljus. För hunden innebär det däremot flera giftiga eller farliga frestelser!

Som vanligt finns avsnittet att lyssna på på den här länken och i poddapparna.

Vi säger tusen, tusen tack för att ni har lyssnat på oss den här säsongen också! Ni är guld värda! God Jul och Glad Lucia till både er och era vovvar! 

Sara och Mia 

Här kommer en lista på juliga saker som inte är bra för våra fyrbenta vänner, hämtad från Agria och Glanna

Amaryllis : Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Hyacint : Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Julros : Hela växten är giftig.

Julstjärna : Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

Lilja: Ofarlig för hundar. Hela växten giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död.

Mistel : Bladen och bären giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.

Tazett : Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Tidlösa : Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.

Tulpan : Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Väskor med mediciner: Under helgdagarna kommer våra hundar att utsättas för andra risker än normalt. Är ni många som samlas brukar det betyda spännande väskor som hunden passar på att undersöka i ett obevakat ögonblick. Väskorna kan innehålla olika sorters mediciner som säkerligen inte är lämpliga för hunden att smaka på. Ställ därför in alla väskor i garderoben eller på ett annat hundfritt ställe.

Chokladaskar: Choklad är också en fara för hunden. Hur många av oss har inte en chokladask framme på soffbordet under jul och nyår? Choklad innehåller ett ämne som heter Teobromin och det är giftigt för hunden. Har hunden ätit av chokladen, ring veterinären och rådgör med dem.

Bulldeg: Många hundar tycker om vetebrödsdeg, men den jäser fram alkohol i hundens mage och kan ge hunden berusningssymtom. I värsta fall kan den också bli alkoholförgiftad, så låt inte hunden komma åt brödbaket!

Lök: Ge inte din hund lök eftersom det kan ge blodbrist. Köttbullar som är väldigt vanligt till jul innehåller lök, speciellt de som är hemgjorda. Köpta köttbullar innehåller endast lökpulver vilket inte är lika koncentrerat. Så ett gott råd är, inga köttbullar till hunden! Om du inte vill steka speciella utan lök förstås.

Glykol: Det säger sig väl nästan självt att hunden inte ska få slicka i sig glykol, men ändå så får djursjukhusen in hundar som har fått det i sig. De kan ha hittat en fläck i snön eller på en parkering och eftersom många hundar tycker att glykol smakar gott så de slickar de på det.

Numera finns också Propylenglykol som vissa bensinmackar helt har gått över till, det lär vara bättre för både djur och natur så nästa gång du fyller på glykol i bilen fråga efter det!

Presentsnören och glitter: Låt inte hunden få tugga på presentsnören eller glitter, de kan lätt åka ner i halsen. Både paketsnören och glitter har ett segt, starkt snöre som inte går av i första taget. Får hunden dessa i sig kan de fastna i tarmarna och orsaka inre skador. Har man då otur krävs en operation för att plocka ut dem.

Juldekorationer: Julgranskulor, glitter och annat som hänger och dinglar kan vara frestande för en hund. Se till att den inte kommer åt sådant som inte är lämpligt att hamna i hundmagen. Julgranskulor bör antingen vara av plast eller hängas högt upp eftersom en trasig glaskula kan orsaka mycket besvär om hunden råkar trampa på den.

Levande ljus: Levande ljus ska överhuvudtaget inte lämnas obevakade, men speciellt inte om det finns djur hemma. Det är så lätt hänt att en svans viftar till över lågan och så är olyckan framme.

Skulle hunden bränna sig på eld eller varm vätska, ställ den omedelbart i duschen. Duscha den i svalt (inte iskallt) vatten minst 10 minuter och kontakta sedan en veterinär för rådgivning.

Gästerna:  Jul- och nyårsfirande innebär ofta att många samlas till fest. Det är då lätt hänt att någon glömmer bort att stänga dörren ordentligt och hunden får möjlighet att smita ut. Med många barn på plats, barn som kanske inte är så hundvana, är det också lätt hänt att någon är för påflugen eller hårdhänt mot hunden. Många hundar vill inte gärna bli kramade och pussade på och har de dragit sig tillbaka till sin sovplats bör du se till att ingen stör hunden där. Hunden har sitt sätt att tala om på att den vill vara i fred och det är inte alla som förstår det, vilket tyvärr kan resultera i att hunden till slut biter i från. Allt för att få lite lugn och ro.

Se också till att ingen ”vänlig” person sticker till hunden något att äta, något som kanske inte är bra för den.

De regler och rutiner som gäller för hunden i vardagslag för mat, sömn och rastning måste gälla även då det är fest. Hunden förstår inte att det är okej att få mat av tant Agda vid bordet på julafton men inte av husse och matte resten av året.

Alkohol: Naturligtvis måste du se till att hunden inte lyckas få i sig alkohol. Men hundar kan också bete sig annorlunda mot personer som är berusade. De reagerar dels på lukten av alkohol och dels på att personerna beter sig annorlunda mot i vanliga fall.

Är det husse eller matte som är berusad kan hunden ta en beskyddande roll och handgripligen hindra andra att få komma i närheten. Är det någon annan som uppträder berusat kan hunden uppfatta den personen som hotfull.

Fyrverkerier och smällare: Träna hunden på att höra smällare i god tid innan nyår, gärna 5-6 månader före.

Även om du har tränat hunden med hjälp av en cd eller om din hund inte är rädd för smällare så finns det några saker att tänka på ändå.

– Arbeta mentalt med hunden under nyårsaftons förmiddag så att hunden är riktigt trött. Mentalt arbete kan vara godissök, olika probemlösningar, balanseringsövningar och cirkuskonster.

– Ta en långpromenad med hunden redan under tidig eftermiddag.

– Rasta hunden tidigare på kvällen än normalt då det ännu inte är så mycket fyrverkerier i gång. Glöm då inte att hunden kan behöva gå ut tidigare på morgonen efter också!

– Uppträd lugnt och sansat inne då fyrverkerierna startar, hetsa inte upp dig för det känner din hund garanterat av.

– Ta inte med dig hunden ut och titta på raketerna, inte ens i förebyggande syfte. Risken är stor att den istället utvecklar en rädsla då den upplever alltför mycket ljud och ljus på en gång.

Förgiftningar hos hundar: Har hunden lyckats få i sig något olämpligt gör du alltid klokt i att kontakta en veterinär för rådgivning.


Julstjärnan är fin att se på, men mycket giftig för hunden. 

Om olyckan ändå är frame:

Giftinformationscentralen  9.00-19.00 för husdjur  010-4566700

Läkemedelsupplysningen  vardagar 8.00-20.00  0771-467010

Agria telefonveterinär kvällar och helger, gratis för kunder, 250:- övriga  0900-1005161

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *