Nya startklassen i lydnad

Eftersom förra poddavsnittet syftade till att inspirera er som lyssnar till att våga prova tävlingslydnad så tänkte vi visa att startklassen faktiskt inte är så farligt svår som man kanske kan tro. Jag (Sara) bad vår superproffsiga lydnadskompis Jennifer och hennes Nero om hjälp att demonstrera de olika momenten, men My blev lite sotis när Nero fick all uppmärksamhet så hon fick också vara med. 😀

I filmen här nedan går vi igenom hela startklassen. Kan vi, så kan du! Det lovar jag.

Detta är momenten i korthet:

1. Följsamhet. Frivilligt med koppel. Sträckan är totalt 30-60 meter lång och ska innehålla en högersväng, en vänstersväng, 5-10 meter språngmarsch och avslutningsvis en halt, samt en vändning på stället. Tävlingsledaren bestämmer om det blir höger om halt, vänster om halt eller helt om halt. I vår film demonstrerar vi alla tre alternativen, men så är det alltså inte på riktigt.

2. Inkallande. Föraren lämnar hunden och går 15 meter bort. Kallar in hunden, som ska springa i ett jämnt tempo hela vägen in och sätta sig i fotposition. I vår film får Sara avdrag för dubbelkommando, då hon måste ropa ”Hit!” två gånger innan My kommer.

3. Sitt under marsch. Förare och hund lämnar startpositionen i vanlig marsch. När tävlingsledaren säger till stannar föraren och ber hunden sitta. Därefter går föraren ett varv runt hunden, som ska sitta still. När föraren kommer upp jämsides med hunden igen kommenderas fot och ekipaget fortsätter framåt utan att föraren stannar till. Därefter kommenderar tävlingsledaren en halt och momentet är slut.Föraren ska hålla sig inom en halvmeter från hunden när hen går varvet runt, vilket Jennifer inte gör på filmen. Hon hade därför fått avdrag för det.

4. Apportering. Föraren väljer storlek på apporten och kan också ta med egen apportbock om så önskas. Föraren lämnar hunden och lägger ner apporten fem meter från hunden och fortsätter därefter åtta meter till, där hen gör helt om halt och kommenderar hunden att apportera. Hunden ska då springa till föraren och på vägen plocka upp apportbocken, för att därefter inta fotposition. Därefter ska apporten överlämnas till föraren på kommando. I filmen tycker My att momentet är lite konstigt, eftersom hon aldrig har gjort det förut, och tvekar på gripandet. Det hade gett avdrag. Hunden ska plocka upp apporten i farten.

5. Fjärrdirigering. Hunden lämnas sittande och föraren går iväg fem meter. Från det avståndet ber hen hunden lägga sig ner. Röst- och/eller handtecken får användas. Därefter återgår föraren till hunden och sätter den upp i fotposition.

6. Hopp över hinder. Hunden lämnas sittande på valfritt avstånd från hindret. Föraren ställer sig på valfritt avstånd på motsatt sida av hindret och kommenderar hunden att hoppa. Därefter ska hunden inta fotposition.

7. Helhetsintryck. Detta är inte ett egentligt moment, utan handlar om att domaren bedömer hur glatt ekipaget har varit på planen och hur väl de har samarbetat. Allt som sker på planen vägs in i helhetsintrycket, även sådant som sker mellan momenten.