”Se hit, hur svårt kan det vara?”

Den här veckan är vår vardagslydnadsutmaning ”kontakt”. I ett tidigare inlägg har vi delat med oss av lite tips på hur man kan träna detta med sin hund. I det här inlägget tänkte jag ge förslag på en mängd olika störning som du kan testa om din hund klarar av. Ofta är det ju så att hunden klarar av att ta kontakt väldigt bra när inget annat stör. Därför gäller det att störningsträna!

En störning som jag själv insåg att jag behöver träna på med min My är ”gäss som går på ett fält”… Det tog henne 27 sekunder att släppa dem och istället titta på mig igår! 😀 Vet inte om de syns på filmen, men de är där framme på gräset.

Du väljer själv om du vill att hunden ska fortsätta titta på dig genom störningen eller om det är okej att den tittat på störningen och sedan tittar tillbaka.

Den här listan är bara ett förslag och det finns givetvis mängder med fler störningar du kan använda. Allt din hund är nyfiken på är en störning.

Andra människor

• människa som går förbi
  • människa som springer förbi
  • människa som hoppar
  • människa som låter som en mus
  • människa som dansar och klappar händerna
  • människa som lägger sig ner och låtsas hitta något intressant
  • människa som ropar hundens namn eller annat kommando
  • människa som leker med leksak
  • människa som kastar leksaker runt sig och tjoar

Andra hundar

• hund som passerar
  • hund som skäller
  • hund som springer
  • hund som leker med ägare
  • hundar som leker med varandra
  • hundar som tränar (agility, lydnad, etc)

Ljud

• mobil som ringer
  • bil som tutar
  • prasslande plastpåse
  • annan hund som skäller
  • skott
  • skrammel
  • smällar
  • barn som leker
  • fåglar som kvittrar
  • ljud från tv/radio

Synintryck

• rådjur/vilt
  • barn som leker
  • fotbollsmatch
  • flygplan
  • plastpåse som blåser förbi
  • leksaker
  • träningskoner
  • träningsväskor
  • apporter
  • ruta
  • skålar med godis

Dofter

• ko/häst/fårbajs
  • utlagd hundmat
  • kissfläckar
  • löptikar
  • viltspår

Ingenting!

• Glöm inte att träna på att hunden ska klara momenten även om absolut ingenting händer! Vi är ofta väldigt bra på att störningsträna med massa svåra störningar och det så blir tufft för hunden då är att klara av att fortsätta jobba när inget stör. :)

Kommer du på fler? Kommentera gärna så uppdaterar jag listan.
(Stort tack till er som redan tipsat! Jag har lagt till era störningar!)

Dessa störningar kan så klart användas på alla moment du tränar med din hund, för att kvalitetssäkra träningen. Kom också ihåg att många av dem faktiskt kan användas som belöning! Tänk så bra att kunna låta hunden få precis det den vill ha just där och då!

Lycka till!

Sara